Buizen tip: HAOS

Buizen tip: HAOS
21 juni 2017 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, bij het ontwaren van het woord ‘buis’ in de aanhef van mijn korte epistels, zullen de harten van menigeen onder u, sneller gaan kloppen. Dus hoop ik van harte, dat bij het lezen van onderstaande, niet de teleurstellende gevoelens de overhand gaan krijgen.
Het gaat namelijk over het volgende: met enig regelmaat bereiken me adviezen, tips en allerlei wetenswaardigheden, om de weergave van ons hifi systeem op een hoger niveau te tillen. Zo ook deesz ochtend. Een fervent audioliefhebber en muziekliefhebber, had al maandenlang last van dicht zittende oren. Een soort doof gevoel, lijkend op de toestand van uw oren, wanneer u in een vliegmachien zit, welke aan het dalen is. En dat belemmert het kunnen genieten; kan ik u verzekeren.

Om in het kort uit te leggen hoe dat zit; de ‘buis van Eustachius’ vormt de verbinding tussen de middenoorholte en de keel-neusholte. Door het elastische kraakbeen en de slappe wanden is deze buis normaliter afgesloten. Dit om ongewenste stoffen geen kans te geven om in het middenoor te komen. Alleen bij slikken en geeuwen, zorgen twee spiertjes ervoor dat deze ‘buis van Eustachius’ even open gaat.
Dus wanneer de luchtdruk rondom ons heen afneemt, wordt het trommelvlies in eerste instantie naar buiten gedrukt, doordat de druk in het middenoor dan groter is dan de druk aan de buitenkant van het trommelvlies. Hierdoor kan het trommelvlies minder goed bewegen en horen we alles wat doffer.

En nou komt het; die ‘buis van Eustachius’ zorgt er voor, dat de druk aan beide zijden weer gelijk wordt, door heel even open te gaan. Door het openen is er even een open verbinding en wordt de onderdruk of overdruk weer opgeheven. Knap toch allemaal.
Dus als de ‘buis van Eustachius’ verstopt is, kan de lucht niet weg en klinkt geluid structureel zachter en we horen dus niet meer zo goed. Deze luister-ellende kan plaats vinden bij bijvoorbeeld een verkoudheid. Ik zal hier verder niet uitweiden met welke trommelholte-ellende we dan ook te maken kunnen krijgen.

Het punt met deze verstopte ‘buis van Eustachius’ is dat de geluiden om ons heen erg dof klinken en dan zouden we zelfs tot verkeerde audio-aankoop-beslissingen gaan komen. En dat leidt dan weer tot volgende ellende’s.

De tip van vandaag is dus bij blijvende verkoudheid en dichtzittende oren: High-end Audio Oor Spray, afgekort HAOS. HAOS is verkrijgbaar bij elke zichzelf respecterende audio adviseur. De persoon in kwestie heeft na een kort gebruik van HAOS, weer open oren en hoort als nooit tevoren.

En de moraal van dit verhaal? Kunnen horen is kunnen genieten; wordt donateur.