Bezint eer ge begint

Bezint eer ge begint
3 januari 2017 Mark van Braam
Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezers, op sommige dagen staat ondergetekende toch echt paffff van dingen. Overkomt u het ook nog wel eens; waarlijke verbazing? Ik hoop het voor u.
Vanochtend was er een luisterafspraak gepland met een jeugdig echtpaar, onder begenadigde begeleiding van hun twee kinderen. Het doel was om eens te horen, of een ‘serieuze’ draaitafel echt beter zou klinken dan hun Audio Technica LP120 USB HC BK draaitafel. Een mond vol, het is me wat. Het vergelijk vond plaats met de junior uit de lijn van het Britse Avid; de Ingenium. Deze serieus goede tafel had ik voorzien van een lichtgewicht carbon toonarm en het Grado reference platinum Wood series2 MM element. Opnieuw zo’n mond vol; het is me opnieuw wat.

We noemen de vader voor het gemak dit keer Pieter-Jan en hierna afgekort PeeJee. En nog korter; PJ. U zult ze vast gaan treffen tijdens de VinylFuiF 2017 die plaats gaat vinden op 13 en 14 mei. Maar dat terzijde.

PJ had z’n eigen phonoversterker bij zich en ik hoorde al direct dat dit bepaald geen verkeerde keus was. In elk geval bij MM elementen, de MC elementen bleken niet helemaal te matchen; vanwege en naar mijn smaak veel te hoge vaste waarde van de afsluitimpedantie.

Mijn verbazing was eigenlijk hoe goed zo’n Audio Technica is, gezien de huidige nieuwprijs van ca € 389—, inclusief arm en element. En USB input. Of is het een output? De tafel was indertijd aangeschaft, om te bezien of in huize PJ men enthousiast zou kunnen gaan worden voor het platen draaien. In de set thuis, bleek dit inderdaad zo te zijn; meer rust tijdens het luisteren en een heerlijk analoog geluid, naast hun gestream. Diverse nieuwe- en oude platen bleken de laatste maanden de huiskamer te gaan sieren.
Bij het inschakelen van de stroom, ontwaart u een tiental lampjes, groen, rood en wit. Waarachtig een disco-machien!
En zo handig, het plateau kan ook middels een drukknop, achteruit draaien.  Leuk voor de dagen dat u zich wat dwars voelt; of de blauwe belasting ‘dienst’ enveloppe in de brievenbus valt; of voor de dagen dat u overtuigd bent, dat uw tederbeminde werkelijk van een andere planeet lijkt te komen.

Audio Technica LP120 01

Wat vind ik hiervan, een instap draaitafel om te bekijken of ‘het analoge’ in de smaak valt? Een dubbel gevoel; want als het ‘gestream’ of cd weergave op een significant beter niveau plaatsvindt, zou het mogelijk kunnen zijn dat men denkt: ‘zie je nou wel; het is helemaal niks, dat platengeluid’. Zo niet met deze Audio Technica. Een lekker analoog geluid, heerlijke retro looks en voor het geld belachelijk goed gebouwd. Het plastic waarvan de kast gemaakt is, is niet geheel kraakvrij, maar het plateau is stabiel en wiebelt niet zoals bij vele instapper-collega’s, bijna geen speling in het armlager en met een prima instap element; chapeau!

Natuurlijk duurde het ongeveer anderhalve seconde, om te horen dat een Ingenium van Avid een serieuze sprong voorwaarts is. De weergave is schoner, de energie van de muziek opeens voelbaar aanwezig, details die er eerst niet leken te zijn, blijken weldegelijk op de plaat geperst te zijn; laagweergave die veranderde van een 1-noot weergave tot een inkijkje in het leven van een contrabas; ruimtelijke informatie komt tevoorschijn die iets zegt over de ruimte waar de muziek is opgenomen; zangers die opeens een werkelijke proportie kregen en zo kan ik nog even doorgaan.

Ben ik nu dan toch de Audio Technica aan het afkraken? Nee, in het geheel niet, want als we naar onze ‘zuurverdiende’; of in uw geval ‘zoetverdiende’ euro’s kijken, heeft een 300 euro kostende AT, toch echt een betere prijs-prestatie verhouding dan de veel duurdere Avid. Echter; nadat u een dergelijke Avid/Gold Note/Kuzma/Transrotor tafel heeft gehoord, lukt het niet meer om terug te gaan. Dus… ‘bezint eer ge begint’ is het motto.

Uiteindelijk werd het trouwens een Diva II, met Jelco 250ST arm en 2M Bronze van Ortofon, waarbij de Audio Technica is ingeruild en wordt derhalve de uwe bij het overhandigen van een redelijk bedrag en een fles rode Bourgogne.

Erg leuk trouwens, ik ontving zojuist een foto van hun Diva II.

PJ draaitafel

En oh ja, ik zou het bijna vergeten; een prachtig 2017 gewenst!!!