Betamelijk Audio Gedrag: “BAG”

Betamelijk Audio Gedrag: “BAG”
21 april 2017 Mark van Braam
Mark van Braam
In Geen categorie

Audio Quote van vandaag: “BAG”. (Betamelijk Audio Gedrag).

Gold Note “Giglio”. Dat het Italiaanse Gold Note al ruim 25 jaar draaitafels maakt, moge bij het aanschouwen van de Giglio duidelijk zijn. En tussen ons; op z’n Italiaans gezegd; si può vedere, si può l’odore e si può sentire. De alhier onlangs aangekomen “Giglio” is de grotere broer van de “Valore 425”. Even oefenen met de naam, want er kwam iemand binnenlopen die het al gauw over ‘Giggolo” had. Oeps.

De afgelopen week heb ik intensief doorgebracht met de “Giglio” en als vanzelf begonnen m’n vingers over het toetsenbord te galopperen…
Elke draaitafel fabrikant heeft een line-up en de Italianen maken vanuit de “Valore 425” een grote sprong. Ter vergelijk; de “Valore 425 plus” loopwerk/arm combinatie kost zo’n € 1.550,— en de prijs van de “Giglio” loopwerk/arm combinatie bedraagt in de uitvoering die onze voorkeur geniet (zwarte bovenkant en walnoot onderkant) € 3.990,—. En daarboven begeeft zich de “Mediterraneo” € 5.950,—.
Zowel de “Giglio” als de “Mediterraneo” zijn dan voorzien van de Gold Note “B5.1” toonarm. Mocht u gaan voor de mooiste toonarm die Gold Note in huis heeft, dan telt u hier circa € 1.000,— bij op.
Bij al deze combinaties hoeft u alleen nog te bedenken met welk element u wilt gaan spelen. Ik mag dat wel, grote sprongen maken; minuscule verbeteringen vind ik doorgaans te minuscuul. Wat een verademing; in deesz wereld, waarin we elke dag voor ontelbare keuzes staan; zeg nou zelf; om af en toe gek van te worden!

Wanneer ik het bedrag van de toonarm/armboard die op onze Giglio bevestigd is, er vanwege logischer vergelijken afhaal, hou ik een bedrag over van circa € 3.000,—. Als ik dan het vergelijk met de andere merken trek, waarbij ik bij de Transrotor de separate motorsturing optel, dan zijn de collega’s van de “Giglio” als volgt: de Transrotor “ZET3” (€ 4.000,—) en Nottingham “Hyperspace” (€ 3.750,—).
Zoals u ziet, ontlopen de bedragen in de vergelijkbare klassen elkaar niet zoveel. Voor al deze draaitafels valt wat te zeggen en hierbij herhaal ik nog maar eens dat het fundament van elke draaitafel, het loopwerk is. Welke u te kiezen hebt, hangt deels af van uw voorkeur voor uiterlijk, reputatie en het verschil in klank. Elk loopwerk is vanuit een andere ontwerp filosofie ontwikkeld en gemaakt; met andere materialen- en materialen combinaties. Elk loopwerk klinkt anders en heeft andere eigenschappen. Bij serieuze belangstelling, leg ik het u alhier met graagte uit. Ik heb wel een broertje dood aan mensen die me urenlang ‘uithoren’, om vervolgens online te gaan zoeken naar een tweedehands exemplaar. Zo, dat floepte eruit en mag ook wel eens gezegd worden.

Alfa Romeo’s roesten al zeer lang niet meer; Italianen zijn niet gek. We wisten al dat ze meubelen, auto’s en design kunnen maken. En bovendien wisten we al; laten we eerlijk zijn, dat er ook prachtige vrouwelijke medemenschen vandaan komen. Maar high-end draaitafels? Ja hoor, ook al vele tientallen jaren. En goed om te zien dat de doorontwikkelingen doorgaan.

Terug naar de “Giglio”, een paar wetenswaardigheden. Die welvingen aan de onderkant van de plint, zitten er niet voor niets. De een vindt het prachtig en de ander wendt z’n gezicht af bij het aanschouwen; echter voor die laatsten; de vorm volgde op de functie. Bij een draaitafel, draait alles letterlijk om resonanties. En resonantie-frequenties. Het controleren hiervan (en de keuzes die een fabrikant hierin maakt), betekent letterlijk het kunnen verlagen naar de laagst mogelijk, onhoorbare frequenties. En dat doet mede dit hout in deze gewelfde vorm. Vervolgens wordt dit aan de 3 mm dikke RVS tussenplaat bevestigd op zestien strategisch berekende punten. En aan de bovenzijde dan de 5 centimeter dikke zwarte acryl, waarvan men me de samenstelling niet wil verklappen. Stelletje eikels :).
Het totaal van de huidige vorm met het gewelfde hout, is een doorontwikkeling van de vroeger zeer veel dikkere plint/plateaus die men hanteerde, in de bekende rechthoekige vorm. Om kort te gaan; al met al is er een extreem rigide structuur ontstaan, met extreem lage resonantie cijfers.

Wat techniek betreft, ook iets bijzonders; men gebruikt een 12 Volt synchroon motor die de wisselstroom eerst omzet in gelijkstroom en vervolgens weer terugzet in een benodigde wisselstroom. Nadelige motorinvloeden en resonanties worden zo geminimaliseerd; een perfecte gelijkloop gewaarborgd en een groot koppel. Dit alles maakt het inbouwen van de motor- en electronica in de plint mogelijk, zonder nadelig van invloed te zijn op de weergave. Een praktisch 33/45 knopje en snelheidsinstelling bevinden zich aan de bovenzijde van het plateau.
Die niet-zo-gekke Italianen denken ook aan alles; de pully is dusdanig gepolijst en vormgegeven dat de snaar geen nadelige eigen-invloeden kan uitoefenen op het plateau. Wow & Flutter cijfers zijn dan ook akelig goed. De spindel is gemaakt van het hardste staal en brons en het geheel is zo geconstrueerd, dat het plateau slechts 3 mm boven de plint, om nadelige wind-wervelingen die door het draaien ontstaan, te voorkomen. De tolerantie is 2/100 van een millimeter! (nb. En de tolerantie bij de grotere Mediterraneo is 1/100 van een millimeter). Het is me wat. Het plateau is gemaakt van zwart Sustarin. Zowel rigide, relatief zwaar, resonantie vrij en het materiaal heeft geen eigen klank.

Dan een gevoelig onderwerp voor sommigen onder u; het geheel wordt ‘overkapt’ geleverd. Dus een uitstekend geconstrueerde beschermkap zit geschroefd aan het chassis. Laten we eerlijk zijn; ook uw huis is niet geheel stofvrij en ik denk dat we bij bijna de helft van alle draaitafels die we per jaar mogen leveren, hetzij direct; hetzij in een later stadium, een separate stofkap leveren. Bij de Giglio is deze gemonteerd en dat is, gezien de nadelige invloeden tijdens het spelen, niet wenselijk. Maar… als we bedenken dat we het over een geluidsvermindering hebben van hoeveel? Uit te drukken in percentages als 1 à 2 procent; laat het eens 3,5 procent zijn. Dan mag u lekker zelf bepalen of u met- of zonder speelt. Een cabrio heeft per slot van rekening toch ook een stoffen kapje, om u tegen de regen te beschermen? Hoe puristisch wilt u zijn? Zullen we vandaag eens een beetje relativeren?
Praktisch om te weten: afmetingen; 43 x 36 centimeter en de hoogte zo’n 20 centimeter en het gewicht ca 16 kilogram.

Ik denk dat een “Giglio” en “Mediterraneo” draaitafels zijn, voor hen die iets prachtigs in hun huis wensen, zowel esthetisch, technisch als klankmatig. Maar gelukkig; smaken verschillen. Er zijn in het audio landschap mensen die het niet lukt om uit het technische luisteren te geraken; dat is mijns inziens spijtig. Dat zijn ook veelal de mensen die liefst elke drie maanden een nieuwe versterker, speakerset of anderzijds wensen; want: ‘anders is beter…”? Toch? Of toch niet? Blijven zoeken, terwijl men niet kan invullen wat men eigenlijk zoekt.
Datzelfde met draaitafels; er zijn mensen die pas gelukkig worden, als er elk jaar een ander loopwerk in ‘Huize Niet-Zo-Weltevree’ staat. Ik ben ervan overtuigd dat de draaitafels van Gold Note niet bij die groep horen, maar juist bij die mensen die rust wensen in hun aankoopdrang; mensen die rustig achterover gaan zitten, nadat hun oog telkens opnieuw gestreeld is met de aanblik van zulks handgemaakt Italiaanse schoonheid. Hooguit nog een keer mijmeren of het tijd is voor de upgrade van de B5.1 naar de B7 toonarm. Of een nog mooier element.

Maar de basis; het fundament is blijvende, alsof we het over het koesteren van een erfenis hebben. En dat, waarde lezers, noem ik: betamelijk audio gedrag; afgekort; BAG.

Maar nog even… hoe klinkt dit nou eigenlijk wel? En hoe verhoudt de klank zich tot z’n concurrenten? En waarin gaan de duurdere loopwerken, zoals de Avid “Sequel”, Nottingham “Dais” of een Pluto verder? Het spijt me, dat ga ik hier niet verklappen, maar vertel ik graag aan serieus geïnteresseerden. En uiteraard laat ik het u graag zien en vooral horen…
Nou vooruit dan toch; een ‘kleine klap uit de school’. De “Giglio” klinkt schoon en neutraal, vol energie, zet met veel precisie de muzikanten op z’n plek en zet u op het puntje van de stoel. Het tovert bij mij een grote glimlach tevoorschijn en zet me in beweging. Maak zo’n zelfde loopwerk van MDF, zoals vele draaitafel fabrikanten doen en de klank- en eigenschappen veranderen significant.

.

COPYRIGHT © 2018 AUDIO21, WAPENVELD, DOOR MARK VAN BRAAM
NIETS UIT DEZE ONDERSTAANDE INFORMATIE MAG WORDEN VERVEELVOUDIGD, OPGESLAGEN IN EEN GEAUTOMATISEERD GEGEVENSBESTAND, WEBSITE OF OPENBAAR GEMAAKT WORDEN IN ENIGE VORM OF OP ENIGE WIJZE, HETZIJ ELEKTRONISCH, MECHANISCH OF DOOR FOTOKOPIEËN, OPNAME, OF OP ENIGE ANDERE MANIER, ZONDER VOORAFGAANDE SCHRIFTELIJKE TOESTEMMING VAN AUDIO21.