Jadis bij AUDIO21

Jadis bij AUDIO21
11 maart 2021 Mark van Braam
In Geen categorie

Jadis Electronics heeft een cultstatus bereikt, waar vele collega-merken van dromen. Waarom? De zuidfranse plaats Villedubert kan het antwoord verschaffen. Liefde, glorie en vakmanschap is al sinds de 1e generatie, die zoals het een Frans familiebedrijf betaamt, door André Calmette overgedragen aan de volgende generatie. Die generatie heet Jean Christophe en Patric Calmette.
De huidige line-up van Jadis behoort tot de derde generatie. Veel meningen zijn gebaseerd op de 1e of 2e generatie. Wij lopen toch ook niet meer op klompen? En zo zie je ook in Frankrijk nog zelden de ‘man met alpino’, ik kan het weten.
Wanneer u met hifi experts in de wereld spreekt, dan komt het legendarische Franse merk Jadis vroeg of laat op de proppen. Er wordt over gesproken; gefluisterd alsof we het over Rolls Royce hebben. Jadis doet nooit mee met de waan van de dag en laat zich niet gek maken. Dat past uitermate goed bij AUDIO21. Persoonlijk heb ik moeite met technisch- en grijs klinkende buizenversterkers; bij Jadis komt u dit nooit tegen. Overigens goed om te weten; AUDIO21 in Heerde is A+ dealer van Jadis; hetgeen betekent de grootste Jadis dealer van de Benelux.

Wellicht is Jadis voor de tot rust gekomen audio- en kwaliteitsliefhebber, die uit de vicieuze cirkel is gekropen van het kopen en opnieuw inruilen en opnieuw kopen. Jadis staat altijd voor iets dat ‘muzikaliteit’ heet en dus zo moeilijk te omschrijven is. Het is een combinatie van gemak, verleiding, harmonische rijkdom en holografische afbeelding. Vloeiendheid met een diepgang alsof we het over een rode Bourgogne hebben, in plaats van een sneller geproduceerde Zuid Afrikaanse rode wijn? Jadis heeft iets ‘eigens’ en dat is een groot compliment in deze tijd waarin steeds meer audio producten op elkaar zijn gaan lijken. Bij Jadis weten ze goed welke buizen van welke verschillende merken ze op verschillende plekken in hun versterkers plaatsen; bij Jadis wordt vervangen van een buis voor een ander merk, nooit beter. Geruststellende gedachte.

Elke Jadis moet volmaakt zijn, voordat het de poorten verlaat. Van A tot Z hardwired opgebouwd. De benodigde tijd en de gehanteerde kwaliteit kosten nou eenmaal duiten. Maar toch ben ik van mening dat de prijzen erg redelijk en begrijpelijk zijn. Elk Jadis product wordt minimaal vier dagen onder spanning gezet en daarna wordt er naar geluisterd, voor het de doos in gaat. Zo simpel is dat. Alle buizen worden minimaal 400 uur getest, waarna ze pas plaats nemen in de keramische buisvoeten. En oh ja, de sockets zijn verguld, zodat ze een optimaal contact maken met de buisvoeten.

Wanneer u de beslissing neemt om eigenaar te worden van een Jadis, dan mag u daar best trost op zijn. Niets menselijks is u vreemd. Toch? De vergulde naamplaten op elk Jadis product dragen bij aan de terechte trotse gevoelens die elke Jadis-eigenaar mag koesteren. Ondanks de ‘ouderwetse’ kwaliteit, is het bedrijf Jadis springlevend! En Jadis is in 43 landen vertegenwoordigd. Jadis producten gaan erg lang mee en Jadis is niet een merk wat elk half jaar met ‘nieuws’ komt. De meeste producten zijn ook erg lang beschikbaar. Simpelweg omdat het niet zomaar te verbeteren is.

Als u bedenkt dat een groot deel van de geluidskwaliteit bepaald wordt door de uitgangs trafo, zult u begrijpen dat Jadis deze zelf in eigen huis maakt. Dit geldt voor de voedings trafo’s als ook alle uitgangs trafo’s. De productie is een goed bewaard geheim en als u luistert naar muziek via een Jadis, begrijpt u waarom. De wikkelingen worden met de hand verricht. Het zal je werk maar zijn… Alsnog worden er in de loop van de jaren telkens kleine stapjes verbeterd en toegepast. Een Jadis van vandaag klinkt daardoor toch weer beter dan een Jadis van ervoor.

Heel generaal zou je de klank van elke Jadis zo kunnen omschrijven: een realistische mix van helderheid, gloedvol, supersnel en dynamische kracht. Tegenwoordig klinken veel luisterkamers/huiskamers vrij hard, steriel en hebben een lichte mate van galm. De muziek klinkt daardoor erg snel dun, afstandelijk en met weinig emotie. Versterkers van Jadis, maar ook Gryphon, Gold Note en Nagra, combineren juist erg goed met de klankbalans van dat soort ruimtes! De klankbalans van uw kamer bepaalt voor meer dan 50% het uiteindelijke resultaat! Laat ons met u meedenken, teneinde een zo mooi mogelijk eindresultaat te genereren.

Jadis Orchestra

Zoals elke Jadis versterker, is ook deze ‘kleinste’ loot, bezig met verleiding. De luisteraar al verleidend meenemen in de muzikale reis. De versie die bij Audio21 startklaar staat, is voorzien van de EL34 buis. Na inschakelen staan deze 4 buizen u bescheiden glimmend aan te kijken als een elektrische fakkel. Wat opvalt, is dat de versterker niet als gewone ‘hifi’ klinkt. Heel makkelijk, detailrijk, soepel, open en elastisch. De instrumenten zijn duidelijk en makkelijk te volgen.

De Orchestra Reference heeft een andere buisbezetting en is het meest in harmonie, wanneer de KT88 is gebruikt en gaat een stapje verder in kracht en autoriteit. De gehele serie ‘Orchestra’ genereert een respectabele 40 Watt, waardoor praktisch elke luidspreker uitstekend aangestuurd kan worden. De Orchestra Reference is bij ons direct beluisterbaar. Wat mij betreft is er geen winnaar tussen de Orchestra en Orchestra Reference; beiden hebben hun kwaliteiten en kenmerken.
Bij verwisselen of vernieuwen van eindbuizen dient de bias door ons opnieuw afgeregeld te worden.

Jadis Orchestra EL34 € 3.690,– (incl. afstandsbediening)
Jadis Orchestra Reference KT90 € 4.050,– (exclusief afstandsbediening)
Jadis Orchestra Reference KT120 € 4.560,– (incl. afstandsbediening)
Jadis Orchestra Reference met toonregeling KT120 € 4.990,– (incl. afstandsbediening)

.

.

Jadis i35 (nieuwste versie)

De geïntegreerde Jadis i35 die u bij ons direct kunt beluisteren, hebben we eveneens voorzien van 4 stuks KT88 buizen. Optioneel is deze krachtpatser met een afstandsbediening te leveren. Het vergelijk wat hier vaak gedaan wordt, is met de Synthesis A100Titan. U bepaalt dan uiteraard zelf welke versterker uw voorkeur geniet.  De i35 staat geschakeld in ‘klasse A’ en mede hierdoor weer een stap verder dan de Orchestra Reference. De DA88S gaat weer een flinke stap verder, in hetgeen de i35 al zo goed doet. De speciaal voor dit model i35 ontwikkelde uitgangs trafo’s zijn geoptimaliseerd voor de KT88/6CA7 en KT120 en hierdoor is praktisch elke luidspreker op deze aardbol aan te sturen. Autobias.

Meneer Art Dudley zei in Stereophile 2014 het volgende:

“The Jadis sounded magnificent… the I-35 delivered every bit of the presence, tone and texture that I would hope to hear from a contemporary tube amplifier: no small feat in itself. This is a damn good amp for getting to the essence of music.” En daar ben ik het roerend mee eens.

Prijs € 6.645,– 6CA7
Prijs € 7.110,– KT120
Prijs € 450,– Afstandsbediening)

Jadis DA50SE / Jadis DA88S (nieuwste versies)

De verleiding, de kracht en autoriteit nemen telkens toe vanaf de Orchestra. De KT88 en de KT120 in de Jadis buizen versterkers zijn een perfecte combinatie. Zo’n briljante mix van een ultra open karakter, snel, transparant, krachtig, helder en vooral altijd die betoverende rijkdom van klank. Een grote stap verder vanaf wat de ‘Orchestra’ al zo goed doet. Rijk aan details, die u niet overdonderen, maar er wel zijn. Want een Jadis versterker klinkt zo makkelijk, waardoor luisteren zo onvermoeid tot de volgende ochtend door kan gaan. Ook hierin weer een stap verder.

De DA50SE en DA88S hebben iets vleselijks en grondstoffelijks en geven de luisteraar het gevoel, dat ze er altijd ZIN in hebben. Extreem krachtig en alle speakers in deze wereld zijn hiermee aan te sturen. De ‘i’-serie is iets ‘liever’. De DA50S en DA88S vergelijk ik met Grace Jones, de ‘i’-serie met Angelina Jolie. Maar neemt u van mij aan; dat laatste heb ik van horen zeggen.
Onlangs viel aan mij hier de eer te beurt om een luistersessie mee te maken, waarbij een 2 keer duurdere buizenversterker ‘acte de présence’ gaf. Volgens de specificaties met een vermogen wat bijna het dubbele is van de DA88S. Na 3 seconden de DA88S te horen en vooral; mee te maken, voelt de Fransoos sterker, sneller, overtuigender en realistischer. Deze twee versterkers, DA50S en DA88S zijn werkelijk SPECTACULAIR goed!

Bij de DA50S en DA88S hebben muziekinstrumenten de meeste body, de meeste diepgang en bij grote orkesten worden de instrumenten met overtuiging ‘ontrafeld’. Als u deze twee krachtpatsers (30 Watt cq 60 Watt) vergelijkt met solid-state ontwerpen van vele honderden Watts, dan blijkt deze versterker ze toch te verslaan in dynamiek, kracht en snelheid. En uiteraard al helemaal in natuurlijkheid; zo vanzelfsprekend dat het nauwelijks nog de moeite waard van het vertellen is..

De delicate kracht en verfijning van deze twee versterkers maakt dat ze in staat zijn om alle facetten van de muziek gelijkwaardig te behandelen. Van dynamiek, tonale balans, een groots 3-D beeld, bezieling en beleving. Het zijn echt apparaten met een ziel.

De DA50S heeft 4 eindbuizen en de DA88S heeft er 8. Beiden autobias. Uiteraard zijn alle trafo’s hierop aangepast. Bij ons beide direct beluisterbaar.

Prijs Jadis DA50SE € 8.990,– KT120 (incl. afstandsbediening)
Prijs Jadis DA88S € 13.440,– KT120 (exc. afstandsbediening)

En opnieuw een prijs voor de DA88S: The Absolute Sound: Product of the Year 2015: Jadis DA88S

.

.

Jadis i50 / Jadis i88 inclusief DAC

De Jadis i50 en Jadis i88 zijn voorzien van een van de meest recent ontwikkelde buizen, namelijk de KT150. Beide typen zijn tevens voorzien van een ingebouwde DAC en via een afstandsbediening bedienbaar. De DAC is bereikbaar middels een USB input. 2 x 50 / 2 x 90 Watt klasse A – auto bias.
Het goede bij de gekozen buizen configuratie, is dat men niet de neiging heeft gehad om zoveel mogelijk vermogen uit de buizen te halen. Nee, betrouwbaarheid en minimale buizen slijtage, alsook uiteraard de sonische kwaliteiten stonden voorop. De i50 heeft  50 Watt en dat maakt het mogelijk om praktisch elke luidspreker makkelijk aan te sturen, terwijl de buizen hun werk ‘met de vinger in de neus’ aan het doen zijn. De i88 gaat hierin een stap verder.

De KT150 buis betekent trouwens niet, dat dit vanwege ‘het hoogste getal’, automatisch ‘het beste’ is. Elke buis heeft z’n eigen klank en eigenschappen en we denken graag met u mee welke bij uw luidsprekers en uw verdere set, een beste keus zou zijn.

Jadis i50 inclusief afstandsbedinging KT150 € 9.600,– (incl. afstandsbediening)
Jadis i88 inclusief afstandsbediening KT150 € 14.850,– (incl. afstandsbediening)

.

.

Jadis - JPL voorversterker met buizen

Jadis JPL - buizenvoorversterker - 03

Jadis JPL mkII buizen voorversterker

Hoe geweldig goed de JP15 ook is, het is toch weer te upgraden. Deze krachtpatser heet Jadis JPL. De JPL is een buizen voorversterker en voor hen die dat interessant vinden is de buisbezetting 3 ECC83/12AX7/7025 – 1 ECC82/12AU7. De prijs kan betiteld worden als ‘bereikbaar’ en deze ultieme voorversterker is een statement in uw zorgvuldig opgebouwde set. Een ultra hoog oplossend vermogen, super dynamisch, super krachtig met een autoriteit en rijk van klankstructuur.
De cd ingang heeft een extra buis en aangepaste gain / impedantie, waardoor u uw cd speler in positieve zin niet meer zult terug herkennen als zijnde een digitale bron! De dynamische contrasten van deze top voorversterker zullen u keer op keer laten schrikken. Direct bij ons te beluisteren.

Prijs € 8.640,—

.

.

Jadis - Pre 1 gebalanceerde buizen voorversterker

Jadis Pre-1 gebalanceerde buizen voorversterker

Gebalanceerde buizen voorversterker met trafo’s. 3 x gebalanceerde ingangen en 5 lijningangen, maakt deze voorversterker veelzijdig.

Prijs € 9.900,–

.

.

Jadis JP30 MC mk3

Superieure lijn voorversterker inclusief phonoversterker (MM en MC) middels een step-up trafo. Feitelijk is dit de JPL mk2 maar dan met de ingebouwde superieure MM en MC phonoversterker. De MC phonotrap is voor elk MC element geschikt. Een droogmachine welke bij AUDIO21, als exclusieve Jadis dealer van de Benelux in de basiscollectie zit. Combineert uiteraard met elke eindversterker of monoblokken; solid state eindversterkers, buizen eindversterkers of hybride eindversterkers.

Prijs € 10.500,–

Jadis - JP80MC

Jadis JP80 buizen voorversterker met phono ingang

Opnieuw een stap verder vanaf de JPL en JP30MC en deze heet JP80MC. Zoals de naam al belooft, is er een ultra hoogwaardige MM en MC phono versterker aan boord. Misschien is dit wel de meest beroemde voorversterker van het edele Jadis. 4 lijningangen en 2 phono ingangen. Deze phono ingangen kunnen elk element aan, ook degene met lage impedanties. De over-gedimensioneerde voeding is separaat gebouwd. Alles is in het werk gesteld om de wereld te kunnen voorzien van de beste (phono)voorversterker van de wereld.

Jadis JP80 €20.550,–

.

Jadis PA100 stereo eindversterker

Jadis PA100 buizen stereo eindversterker

Uiteraard kan in het uitgebreide gamma van Jadis een stereo eindversterker niet ontbreken. Daarom ontwikkelde men de PA100 en we hebben het over een extreem krachtige eindversterker. Deze krachtpatser met 150 Watt kan zowel single ended als gebalanceerd voor u gemaakt worden. En alleen te verplaatsen is gezien het groteske gewicht van 55 kg af te raden.

Prijs € 12.450,– 12 stuks 6CA7 / EL34 / KT88

.

.

Jadis - ja30 met kt120

Jadis - ja80mk2 monoblokken

Jadis - JA120 monoblokken

Jadis - 300B SE

JA30mk2 / JA80mk2 / JA120 / JA200 / SE 300B monoblokken

In de reeks buizen eindversterkers zijn de Jadis JA15 relatief bescheiden monoblokken die u gezien de prijs en afmeting zullen verbazen. Maar alles is relatief; vooral ‘bescheiden’ is relatief. Natuurlijk gaan de grotere broers JA30mk2 tot en met de JA200 telkens een stap verder. Bij de JA15 hebben we het over 2 KT120 of KT90 buizen per monoblok en de 40 Watt per kanaal, maakt aansturing van de meeste (ook moeilijk aanstuurbare) luidsprekers mogelijk.
De JA30 met 4 x KT120 heeft in pure klasse A single ended, ongeveer 45 Watt beschikbaar en de JA80 in eveneens pure klasse A, met 8 x KT120 geneert zo’n 60 Watts. De term mkII geeft aan dat desgewenst de versterkers aangepast kunnen worden voor de KT150. Intern zal dan een kleine aanpassing plaatsvinden.

De impedantie is intern aan te passen op bijvoorbeeld elektrostaten. In opgaande lijn van de serie neemt de kracht, ruimtelijkheid en overtuiging telkens toe.

Jadis JA30 4 stuks KT120 € 10.860,–
Jadis JA30 4 stuks KT150 € 11.100,–
Jadis JA80 8 stuks KT120 € 18.690,–
Jadis JA80 8 stuks KT150 € 19.200,–
Jadis JA120 12 stuks KT120 € 24.300,–
Jadis JA200 20 stuks KT120 € 32.550,–
Jadis SE300B 4 stuks 300B € 13.130,–
Jadis 845 2 stuks 845 € 21.720,–
Jadis 845 4 stuks 845 € 28.050,–
NB. Prijzen per set monoblokken (2 stuks)

 

Wat meteen opvalt vanaf de kleinste Jadis, is de rust en vanzelfsprekendheid die altijd in de muzikale genen van dit merk aanwezig zijn. Muziek vloeit, heeft zeggingskracht en legt, heel knap, de diepere waarden in ieder muziekstuk bloot. 

Door de grote vanzelfsprekendheid lijkt de muziek soms iets aan de rustige kant te zijn, maar schijn bedriegt en niets is minder waar. Vanaf de kleinste versterker, hebben we het wel degelijk over bovengemiddeld dynamisch. Maar dit gebeurt op een dermate ontstressende wijze, dat het een geïntegreerde eigenschap wordt.
Dat de signaalwegen kort zijn, is al heel snel te horen aan de voortreffelijke wijze waarop deze versterkers in staat zijn om te communiceren. Het zachte fluisteren van een zanger of een indringende solo van een saxofoon, geen enkele Jadis draait er zijn handen voor om. Het mooie daarbij is dat dit geldt van laag tot hoog. Vanaf de laagste registers tot de hoogste; alles is onder controle, gedefinieerd, vloeiend en transparant.
De huidige generatie (vanaf 2014) Jadis versterkers hebben beslist geen opvallend buizen karakter in de zin van soft, gekleurd of sloom. Integendeel zelfs, want ook het laag is zo mooi ademend en onder controle, dat het zeer gedefinieerd en realistischer overkomt.

Copyright © 2021 AUDIO21, Heerde, door Mark van Braam.
Niets uit deze onderstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.