Audio virus: Philips

Audio virus: Philips
16 november 2016 Mark van Braam
In Geen categorie

De afgelopen dagen dachten een aantal mensen die me belden, dat ze het verkeerde nummer gedraaid hadden; mijn stem klonk zo rauw als een houtzaag in een blok beton. Of zoals u wilt; als een kettingzaagmotor in een Tesla. Het virus wat ik normaliter de hele dag onder m’n leden heb, was namelijk verdrongen door een ander virus; bekend staande als: griep. Vandaar de relatieve rust die ik m’n schrijverspenseel gunde. Gek woord eigenlijk als je erbij stilstaat: griep.

Gelukkig dat dit griep virus, zich langzaam heeft laten verdringen door m’n altijd aanwezige andere virus. Ik weer blij.

Dit alles kan ik u uitleggen, waarde lezer, want een gezonde portie nieuwsgierigheid is u niet vreemd. Normaliter sta ik elke dag op om 04.00 uur, om alvast brood te bakken voor m’n lief en dan voel ik het direct al aankomen; het virus. Het zit in m’n botten en onder m’n huid. Nu hoor ik u denken: ‘Welk virus”? Nou, waarde lezer, ik zal er kort over zijn, het staat bekend in de Nederlandsche hospitalen als ‘A-V’. En dat is een afkorting voor: AudioVirus. Jaja, ook u heeft weer wat bijgeleerd. Een beetje dokter, weet echt wel waar hij het over heeft, vraag het maar eens, wanneer u ten hospitale bent.
Nog niet zo lang geleden vertelde een meneer uit Bilthoven bij de aankoop van een fraaie versterker me lachend, dat zijn metier dokter was, met een hifi virus. Dus hij had er dus ook ook last van. Net zoals mijn neef Alexander van Oranje. Het komt dus in de beste kringen voor. Maar dat terzijde.

Bij mij openbaarde het zich, toen ik zeven jaar werd en mijn vader me in de ochtend voorzag van een groot cadeau. Uitgepakt, bleek het een oranje plastic bak te zijn met aan de bovenkant ronde gaatjes. De letters kon ik moeilijk uitspreken. PPFFFilps. De bovenste helft kon eraf geklikt worden en bleek blijvend verbonden te zijn met de onderste helft, middels een draadje. Dat bleek het luidsprekersnoertje te zijn; thans bekend staande als ‘een dropveter’. Tot op de dag van vandaag worden door enkelen onder u, het gebruik van dit soort ‘dropvetertjes’ gebruikt, om soms aanzienlijk kostbare audiocomponenten met elkaar te verbinden. Dat is me wat, maar dat terzijde.

Hoe dan ook; de onderste helft bleek een ronddraaiend ding te bevatten, met daarboven weer een ander stokje van zo’n 21 centimeter, waar weer een klein naald-ding-systeem in zat, wat dan rustte op een rond gesneden stuk hard plastic. Dat bleek een ‘plaat’ te zijn. Er kwam zowaar geluid uit! Een klein wondertje! Wat een sensatie! Ik glom van oor tot oor. En zal die eerste tonen nooit vergeten. Tot op de dag van vandaag, door miljoenen omarmd als zijnde een heerlijke bezigheid: plaatjes draaien.
Maar we hadden het over het ‘A-V’.

Dat ‘A-V’ virus; tot nog toe heeft geen enkele dokter of medicijnman me hiervan kunnen genezen. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Eigenlijk heb Ik er ook geen enkele last van, integendeel. Dagelijks gevoed door allerlei telefoontjes met ‘groteske’ audioproblemen; hopende dat ik met een telefoon-consult het ‘probleem’ voor de beller kan oplossen. En gevoed door allerlei leuke en interessante luistersessies; soms een versterker van 700 euro en soms een speaker van 34.000 euro; de geschonken aandacht is er nooit minder om. En gevoed door het mailen met allerlei; meestal leuke mensen aan de andere kant van de mail-lijn.
Nou ja; behoudens dan die enkeling die een mail schrijft, zoals gisteren: ‘zeg, dat merk kennik nie, wat doet zoiets nou’? Ik wed dat hij geen last heeft van ‘A-V’.
Of ook iets wat af en toe binnenkomt; wanneer ik een ingeruilde speaker op MarktPlaats geadverteerd heb, voor de prijs van 1.600 euro. Iemand die schrijft: ‘hierbij biedt ik 500 euro’. Steevast beantwoord ik dan zo’n bericht met: ‘dat is goed, wilt u de linker- of blieft u de rechter speaker’. En steevast word ik geen vrienden met deesz schrijver. Ook hij zal geen last hebben van ‘A-V’. Hoewel ik hem dat wel zou gunnen, zo’n virus onder z’n leden; voorziet hem vast van enige audio-realiteitszin. Daar mankeert het bij sommigen wel eens aan.
Hoe dan ook; ik laat hierdoor m’n nachtrust niet verpesten. Want ik moet er elke ochtend uit om 04.00 uur, om het brood te bakken. Tja, het is me wat.. Maar dat terzijde.