Audio keuzestress

Audio keuzestress
12 augustus 2021 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, intussen wachten wij al vijf maanden op een nieuw kabinet. Eigenlijk een aanfluiting en er lijkt aan het wachten erop nog geen einde in zicht. Hoewel te triest voor woorden, stel ik vast dat zelfs in Afghanistan ze sneller een nieuwe regering lijken te kunnen vormen. Maar over wachten gesproken; vanochtend toog ik op weg naar een plaats ten noorden van Amsterdam. Vanwege de langer dan normale levertijd moest het geduld aangesproken worden. Want pas eergisteren konden we hen dan toch het verlossende bericht schrijven: “HET IS ER!!!”
Een set voor- en eindversterkers van het nobele merk MastersounD. Over smaak valt te twisten, maar indien er audioliefhebbers zijn die bij het aanschouwen van zulks een schoonheid niet gaan watertanden… Tja, die verdienen het op gestopt te worden in de geblindeerde donkere kelder bij m’n schoonmoeder op de bank. 

Zoals u ziet geschiedt de aansturing middels een CD speler òf streamer van Gold Note. En de rake, precieze, organische en dynamische ‘klappen’ die een ‘845’ buis kan geven; ja dat is een feestelijk feestje in Huize Fred. En zijn teerbeminde wederhelft geniet evenveel mee, dat moge duidelijk zijn.

De kop van dit blog is ‘keuzestress’. En in dit kader doel ik dan op de vraag die me vaak gesteld wordt: “Mark, aan welke versterker en met welke buis moet ik denken in mijn set”. “Er zijn zoveel keuzes èn zoveel meningen, ik zie door de bomen het bos niet meer…”.
Een paar dingen wil ik er hier over kwijt: een buistype; laat ik er een paar opnoemen: EL34, KT90, KT120, KT120, KT66, 300B, 845 genereert een combinatie van eigenschappen. Edoch; elke versterker fabrikant ontwerpt verschillend ten opzichte van de collega’s. Dus dat betekent in praktijk dat een EL34 versterker, van verschillende fabrikanten verschillend klinkt. Wèl blijven bepaalde aspecten van dat buistype overeind, maar het eindresultaat is méér dan alleen die buis! Dus de juiste keuze maken in combinatie met de te gebruiken luidsprekers is een ‘must’. Laat u zich niet door de vele ‘roeptoeters’ misleiden; u weet wel wat ik hiermee bedoel 🙂

Copyright © 2021 AUDIO21, Heerde, door Mark van Braam
Niets uit deze onderstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.