Audio; hoe heurt het eigenlijk?

Audio; hoe heurt het eigenlijk?
18 december 2018 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer;  werkelijk waardeer ik het dat u ons af en toe verrast met een virtueel bezoek. En zo nu en dan deel ik m’n audio belevenissen uit de werkelijke wereld met u, zodat u wellicht met mij mee kunt genieten. U merkt het; het is nu bijna 22.00 uur en ik heb met m’n teerbeminde wederhelft een glas rood ingeschonken. Maar deesz kegelt er behoorlijk in, dus ik hou het bij een half glas. Hoewel ik deze als een vol glas ervaar. Het rood komt uit een kostelijke fles, gebotteld in Italië, welke ik zondagavond ontving. Als waardering dat ik een verongelukt element op zondagochtend, op zondagavond ter plekke kwam vernieuwen. Die aanvankelijk vrije zondagavond haal ik dan binnenkort wel weer in, denk ik dan. Maar ik dwaal af, want vandaag weer een bijzondere dag.
Eén van de frustraties van vele audioliefhebbers, is dat de wachttijd op uitleveringen vaak lang duren. Soms 2 weken en soms 3 maanden. Het geduld wordt danig op de proef gesteld en mijn rooksignalen naar de fabrikanten worden altijd beantwoord met: “Maar Mark, gij weet toch dat handgemaakt iets anders betekent dan massaal geproduceerd”. Hoe dan ook, vandaag mocht ik in twee luisterruimtes, in twee verschillende plaatsen, een zelfde Kuzma Stabi S draaitafel bezorgen, opbouwen en afstellen.

In Sluis, tegen de Belgische grens aan en erna in Helmond. Al met al een rit van 650 kilometer, maar het was meer dan de moeite waard, mag ik u verklappen. Hoewel de huizen nogal verschillend zijn en de leeftijd van Maurits volgens mij niet eens de veertig aantikt en de leeftijd van Nol en Loes samen ruim honderveertig is, waren er toch een aantal belangrijke dingen die ze gemeen hebben. Ten eerste de twinkeling in hun ogen. Natuurlijk; beide een Kuzma Stogi S 12 inch met een fraai element. En beiden hadden een matige nachtrust gehad; wekenlang wachten op de komst van Mark met z’n Kuzma’s.

Maar er was meer, wat me opviel. Beide luisteraars blijken muziekliefhebbers te zijn, welke niet op de bekende manier audiofiel luisteren. Bij Maurits bleken er geen luidsprekers aanwezig te zijn; hij luistert zijn elpees via een hoofdtelefoon. En ontspannend op een stoel hangend. En Nol geniet soms met z’n ogen dicht, wel op z’n favoriete stoel, maar welke bepaald niet in de bekende ‘driehoek’ staat. De muziek, de klank, de rijke timbres, dynamiek, snelheid en emotionele overdracht zijn voor hen belangrijker dan de stage. Het welbekende en door velen gewenste 3-d plaatje, is iets wat zowel Maurits en Nol niet zo belangrijk achten. Maar is dat laatste dan zo ‘slecht’, wanneer iemand dat alsnog wenst? Nee, natuurlijk niet en een ieder geniet op z’n eigen manier. En hoewel ik er soms ook intens van kan genieten dat dit überhaupt mogelijk is, zijn er andere aspecten die ondergetekende èn dus Nol en Maurits ook, van een groter belang achten. De muziek blijft altijd boeien, maar een kunstmatig edoch knap 3-d plaatje slechts enige tijd.

Ook toen ik vorige week ene prachtige set in een prachtig stadspand van het Belgische Brugge mocht plaatsen, Jadis versterker, DAC, CD loopwerk en de Pharoah van Trenner&Friedl, merkte ik dit ook op, bij de zielsgelukkige eigenaar. Nonchalant neergezet, bleek het genieten direct te beginnen. “Fine tunen komt nog wel, Mark”. Het is iets wat we soms lijken te vergeten; wat is nou ècht van belang bij het genieten van muziek op audiofiel topniveau?

Ik zou zo zeggen: Doe lekker wat u zelf wilt en laat u niet afleiden door ‘wat heurt’.

Copyright © 2018 AUDIO21, Wapenveld, door Mark van Braam
Niets uit deze onderstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.