‘Droomsetje’

‘Droomsetje’
12 juni 2018 Mark van Braam
Mark van Braam
In Geen categorie

Zèèr gewaarde lezer, de vraag die me na één van m’n vorige meldingen herhaaldelijk gesteld werd na het zien van een 48 kilogram wegende doos, was: “Mark, waar komt die Kuzma te staan”? Mijn antwoord was telkens minzaam: “in een vreselijk mooie set”.
Een klein stapje terug in de tijd, medio oktober 2017. Op een zaterdagochtend lopen twee voor mij onbekende mensen binnen, ik bood ze een kopje koffie aan en gingen een tijdje staan luisteren naar een fijn ‘setje’ die op dat moment stond te spelen. Later bleek als zo vaak één van mijn levensmotto’s: toeval bestaat niet.

Op een gegeven moment vertelden ze dat ze niet zo tevreden waren over hun geluidsset bij hen thuis en dat het idee was ontstaan dat er een nieuwe draaitafel moest komen. Doorvragende en pratende kon ik me herkennen in hun audio-aankopen-geschiedenis. Ze wezen naar de 12ABlack en ‘of zoiets’ soelaas kon bieden. Maar ik vond het wat erg kort door de bocht, omdat ik merkte dat hun frustratie naar mijn eer en geweten niet opgelost kon worden met alleen maar even een andere platenspeler.

Ik werd uitgenodigd om eens bij hen thuis te komen luisteren en te kijken waar het aan zou kunnen schorten. Zo gezegd, zo gedaan en toen ik een tijdje zat te luisteren, vertelde ik wat ik hoorde. Ik vroeg eerst nog: “Wil je een fatsoenlijke mening of een eerlijke mening”. Dat laatste werd met enig begrijpelijke aarzeling op prijs gesteld en zo geschiedde. Dus ik vertelde wat ik hoorde: een zwaar en traag klinkend laag; een weergave welke uit fase klonk; alsof woofers, midrangers en tweeters het muzikaal niet met elkaar eens waren en elk hun eigen ding deden; een dweilorkest zonder dirigent. Een diepte in het geluidsbeeld van enkele centimeters, een hoogte welke niet mee was dan 1,10 meter en een schrale klank. Dynamisch was het redelijk, maar dat leek ook aanwezig te zijn door een sisserig hoog. De kracht was overdadig aanwezig, alsof het een stilstaande sportauto betrof met twee stuks V-8 onder het vooronder, met een bestuurder die constant gas aan het geven is en zegt: ‘kijk mij nou toch eens fijn gas geven’. De set klonk niet erg transparant en voor mij één van dingen; de emotionele betrokkenheid had het niveau van een broodplank. Dit in relatie tot de bedragen die waren uitgegeven, een slordige 65K; ja, dan heb ik plaatsvervangende schaamte. Toen ik dit in een paar seconden oplepelde werd het stil. Maar na enkele seconden; “Mark, je weet precies te verwoorden wat wij horen en helaas moeten we het met je eens zijn”

Wat te doen; wat te doen. Dat was de vraag die ze zichzelf gingen stellen en ik liet aan hen het initiatief. Een korte tijd later werd de keuze gemaakt om van scratch af, te gaan beginnen. En zoals ik al zo vaak heb gezegd; niet vanuit recensies, meningen van wie-dan-ook of een vermeend imago; nee, vanuit de gedachte: ‘wat vinden we mooi’ en ‘waar worden we blij van’, zijn we gaan werken aan een wereldset.

Om het verhaal niet te lang te maken; dat ving aan met de luidsprekers van Diapason, de  Dynamis, aangestuurd door een set monoblokken van Jadis, de JA30, de Jadis JPLmk2 voorversterker, een phonoversterker met een step-up trafo die de oude compleet de hoek om speelde, de cd speler eveneens uit de stal van Jadis, de IsoSquaire audiomeubelen van Music Tools en gisteravond heb ik de draaitafel Ref2 van Kuzma opgebouwd, de 4Point toonarm eveneens van Kuzma en een Dynavector top element. Verdeeld over de set, bekabeling van Nordost en Tellurium Q. Het enige wat me nu nog rest is om te laten horen welke positieve toevoeging de QRT QB8 gaat zijn. Dat zal opnieuw opengesperde ogen veroorzaken 🙂

 


Begrijp me niet verkeerd; met evenveel plezier en lol schroef ik een set in elkaar met bijvoorbeeld de Pathos Classic Remix (€ 2.600,—), de speaker Art van Trenner & Friedl (€ 3.990,—) en de draaitafel van Gold Note Valore 425 Plus (€ 1.550,—) en dan hebben we het over aanzienlijk meer bereikbare producten. En van zo’n set gaat de luisteraar ook zeer veel plezier beleven. Waarom? Omdat het klopt.

Maar terug over de topset van Nynke en Remco; producten die gezamenlijk een gebalanceerde weergave genereren, waarbij dynamiek, snelheid, kracht, klank en emotionele betrokkenheid op een vreselijk hoog niveau in balans staan. Ja, zij zijn superblij!!! En dus ben ik blij. Maar dat is een terzijde.

 

Copyright © 2018 AUDIO21, Wapenveld
Niets uit deze bovenstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.