
Waarde lezer, het audioleven is wisselvallig als het weer. Op de ene dag hou ik me bezig met de afstelling van een Rega toonarm. En nu een dag later, hou ik me bezig met de opbouw één van ‘s-werelds top-toonarmen. De Acoustical Systems Aquilar.
Geen alledaagse bezigheid en opperste concentratie is vereist. Doorgaans is het wel zo ongeveer zo; hoe complexer een toonarm opgebouwd is, hoe meer tijd het vergt om toonarm te monteren, af te stellen en het element op te bouwen. Dit maal koos ik om de Pluto 12A Black te voorzien van deze Aquilar.
De Aquilar toonarm is het resultaat van meer dan 35 jaar research in de interactie tussen de platengroef met de toonarm en het element. Een toonarm in de hoogste graad. De man aan het hoofd van Acoustical Systems, de heer Brakemeier is ehhhh hoe zal ik het zeggen: ‘volledig’. De manual welke in degelijk Engels is geschreven, is uitgebreider dan dat ik ooit heb meegemaakt bij een toonarm. Ik zal u alle detail besparen van de stap-voor-stap begeleiding, maar enkele dingen die me opvielen:
- “I guide you through this manual with my comments too and try to give further information whenever the mere picture may not tell the whole story. We all like to get a new tool working as fast as possible”. Ik denk dan: “jaja, 23 pagina’s om me doorheen te worstelen; hoezo zo snel als mogelijk”.
- “Please remove the lateral weight assembly as well as the airplane-nose shaped HD18 counterweight form the Aquilar’s box”. Fraai toch, zo’n contragewicht, welke de vorm heeft van een stilstaand KLM toestel.
- “Do use, if possible, a torque driver with precisely adjustable settings. For M2.5 cartridge screws please use torque settings according to 80-90% of maximum as recommended by German engineering norm for DIN 912”. Fantastisch, toch?
- “The question will come – thus I will answer it right here: Why is the headshell lock screw located left side for left hand operation and not right outward side? Well, why not? – Actually half the world’s population is left handed… as is the majority of our staff”. Het zal u niet verbazen, ik mag dat wel; een Duitse man met humor.
De Aquilar heeft een 1-punts bevestiging en is daardoor op praktisch elke high-end draaitafel te monteren. Wel zal er vaak een separate bevestigingsplaat moeten komen, welke we op bestelling kunnen laten maken/leveren. Het midden van de bevestigingsplaat onderaan de Aquilar is 233 mm dus degene die zin hebben om hun tafel te voorzien van één van ’s-werelds beste toonarmen kunnen globaal met hun meetlint aan het werk om te zien of het wil passen.
De Aquilar is een 10 inch toonarm met een dubbele nano-gimbal lager. De toonarm is opgebouwd met een titanium buitenwand en carbon binnenbuis, intern gedempt. Zijn tekst: “….and internally damped by an all new design concept, a concept never before applied in tonearm design and first featured in the Axiom resulting in unmatched fast energy transfer and total absence of any parasitic resonances in the toonarm”. Ik zou zo zeggen: het is maar dat u het weet.
De metalen doos waarin de toonarm ligt, is de meest geordende welke ik de afgelopen 10 jaar ontmoet heb. De manual is de meest uitvoerige manual en behelst 23 pagina’s! De VTA/SRA afstellingen kunnen gedaan worden op de normale manier, maar ook via de tweede manier en dat is in/met de headshell. Ik ga er hier nu niet op in, maar daar is wel wat voor te zeggen.
De ‘anti-skating’, of ‘bias’ of ‘dwarsdrukcompensatie’ is dynamisch. En dat is speciaal, geloof me. En feitelijk zou dit nodig zijn bij elke dwarsdrukregeling. Maar de systemen die ik ben tegengekomen werken vaak niet goed/voldoende of dusdanig dat er grotere nadelen aan het gebruikte systeem zitten dan voordelen. Nou ik zeg dan op mijn beurt: ‘laat dan maar weg’. Maar bij de Acoustical Systems Aquilar werkt het zoals het zou moeten. Moeten kunnen. De draaiknop bovenop, aan het begin van de armbuis heeft aan het eind een magneetje. Alles: Top Precisie met hoofdletter. In de behuizing zitten vervolgens op verschillende plekken 3 magneetjes. Dit alles werkt frictieloos en werkt dynamisch, afhankelijk waar het element op dat moment zich in de groef bevindt. Magisch.
De VTA (armhoogte) knop gaat bij elke draai aan de knop, precies 1 mm omhoog. Of omlaag. Maar dat is logisch. En is afhankelijk van de draairichting van de knop. De ‘lift’ kan dan weer gefixeerd worden. Zoals het bijvoorbeeld bij een Kuzma 4Point toonarm ook kan.
De Aquilar toonarm Acoustical Systems kan ingeregeld worden op de curves van Baerwald, Stevenson of Loefgren. Maar volgens hen wordt het beste resultaat bereikt bij het gebruiken van de meegeleverde uitlijnset. Ik gebruik voor het afstellen mijn eigen ‘tools’ en merkte een verschil van 1,2 mm. Gehoormatige verschillen? Daar kom ik later op terug; het glas rode goud uit de Bourgogne gooide enig roet in het eten van het precisie luisteren. Morgen nog eens proberen of dit hoorbaar is. Hoe dan ook, zijn formule stamt uit 2011 en is daardoor een stuk jonger dan laten we zeggen de geometrie van Baerwald.
Binnenkort zal ik u proberen uit te leggen waarom deze toonarm zo goed is. Jazeker, dat mag ook wel voor € 7.990,–. De afgelopen 10 jaren heb ik met vele toonarmen gewerkt, maar prijstechnisch / kwaliteitstechnisch zit het met de toonarmen Acoustic Systems erg goed. Alles is relatief, maar van sommige toonarmen krijg ik het prettig warm: Gold Note, Holborne, Kuzma, Ikeda, Acoustical Systems.